Strony

wtorek, 15 kwietnia 2014

Jarmuż w diecie dziecka (8mc+)



popolsku.nl

Roślina należąca do rodziny kapustnych, do niedawna uważana jedynie jako element dekoracyjny. Teraz znajduje coraz to szersze zastosowania w kuchni, ponieważ jej właściwości odżywcze są tak duże, że nie sposób się nią nie zainteresować. Jarmuż posiada wiele cennych witamin (C, E oraz z grupy B) i składników mineralnych (żelazo, wapń, magnez, cynk). Ponadto jest bogaty w błonnik, luteinę, dużą dawkę chlorofilu i karoten. Zatem: SAMO ZDROWIE, szczególnie dla naszych dzieci!

Osoby z kamicą nerkową, powinny jeść jarmuż w umiarkowanych ilościach, ponieważ tak samo jak: szczaw, szpinak i rabarbar tworzy nierozpuszczalne szczawiany wapnia, które odkładają się w formie kamieni w nerkach.

Kale chips (10mc+)

  • Umyty i porwany na kawałki jarmuż (najlepiej bez włókien i łodyg)
  • Szczypta cynamonu (niweluje gorycz jarmużu i nadaje słodkawy posmak)
  • Oliwa z oliwek
  • + w wersji dla dorosłych: sól gruboziarnista i pieprz mielony

Jarmuż skropić oliwą z oliwek i posypać cynamonem (+ sól i pieprz)- wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok 15min- obserwować, ponieważ „lubią” się przypalić. 




6 komentarzy:

  1. Super! Kolejny bardzo ciekawy przepis.. Szczerze mówiąc nie wiedziałam nic o jarmużu :) Chyba trzeba się teraz za nim rozejrzeć bo brzmi bardzo ciekawie w dodatku proste do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko szkoda że jarmuż tak ciężko znaleźć w sklepach :( może teraz na wiosnę będzie go częściej widać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze, a ja nie posiałam :/ następny sezon będzie jarmużowy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochane jarmuż można teraz nabyć w Biedronce:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a w jakiej formie najlepiej podać jarmuż dziecku, które skończyło 8 miesięcy? Bo piszesz że chipsy dopiero od 10+, a samo warzywko można podawać dla 8+. Tylko jak? Gotować i blendować? Czy może ktoś zna nieco bardziej "finezyjny" sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mazayki: Najlepszy będzie blednowany, jako dodatek do zupki lub do puree ziemniaczanego:)

    OdpowiedzUsuń