Składniki:
10dkg piersi z indyka/cielęciny/królika
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
5cm pora
2 różyczki brokuła/kalafiora
2 łyżki zielonego groszku
2 ziemniaki
1 łyżka ziaren amarantusa
spora garść natki pietruszki/koperku
zioła: bazylia/ oregano/ majeranek/ mieszanka ziołowa
2 kuleczki ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 łyżki oleju rzepakowego
grzanki z chleba pszennego/pełnoziarnistego/razowego
(nie opiekane)
Wykonanie:
Gotujemy pierś z indyka w sporej ilości wody z
dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po 10min od zagotowania
dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Po kolejnych 10-15min
dodajemy resztę warzyw i ziarna amarantusa. Gotujemy wszystko do miękkości, pod koniec
dodając natkę pietruszki, olej rzepakowy i ewentualnie zioła. Całość miksujemy,
po uprzednim wyciągnięciu ziela angielskiego i liścia laurowego. Podajemy z
grzankami z chleba pszennego i/lub pełnoziarnistego.
Z
powyższych składników przyrządzimy mniej więcej 3 porcje.
Bez
grzanek, taki krem możemy podać już 8mc+ dziecku.
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub łyżeczkę na
Facebooku!
Bardzo smacznie to wygląda. Za kilka miesięcy na pewno wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuń