popolsku.nl |
Roślina należąca do rodziny kapustnych, do niedawna uważana
jedynie jako element dekoracyjny. Teraz znajduje coraz to szersze zastosowania
w kuchni, ponieważ jej właściwości odżywcze są tak duże, że nie sposób się nią
nie zainteresować. Jarmuż posiada wiele cennych witamin (C, E oraz z grupy B) i
składników mineralnych (żelazo, wapń, magnez, cynk). Ponadto jest bogaty w
błonnik, luteinę, dużą dawkę chlorofilu i karoten. Zatem: SAMO ZDROWIE,
szczególnie dla naszych dzieci!
Osoby z kamicą nerkową, powinny jeść jarmuż w umiarkowanych ilościach, ponieważ tak samo jak: szczaw, szpinak i rabarbar tworzy nierozpuszczalne szczawiany wapnia, które odkładają się w formie kamieni w nerkach.
Osoby z kamicą nerkową, powinny jeść jarmuż w umiarkowanych ilościach, ponieważ tak samo jak: szczaw, szpinak i rabarbar tworzy nierozpuszczalne szczawiany wapnia, które odkładają się w formie kamieni w nerkach.
Kale chips (10mc+)
- Umyty i porwany na kawałki jarmuż (najlepiej bez włókien i łodyg)
- Szczypta cynamonu (niweluje gorycz jarmużu i nadaje słodkawy posmak)
- Oliwa z oliwek
- + w wersji dla dorosłych: sól gruboziarnista i pieprz mielony
Jarmuż skropić oliwą z oliwek i posypać cynamonem (+ sól i
pieprz)- wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok 15min- obserwować,
ponieważ „lubią” się przypalić.
6 komentarze:
Super! Kolejny bardzo ciekawy przepis.. Szczerze mówiąc nie wiedziałam nic o jarmużu :) Chyba trzeba się teraz za nim rozejrzeć bo brzmi bardzo ciekawie w dodatku proste do wykonania :)
tylko szkoda że jarmuż tak ciężko znaleźć w sklepach :( może teraz na wiosnę będzie go częściej widać :)
kurcze, a ja nie posiałam :/ następny sezon będzie jarmużowy :D
Kochane jarmuż można teraz nabyć w Biedronce:)
a w jakiej formie najlepiej podać jarmuż dziecku, które skończyło 8 miesięcy? Bo piszesz że chipsy dopiero od 10+, a samo warzywko można podawać dla 8+. Tylko jak? Gotować i blendować? Czy może ktoś zna nieco bardziej "finezyjny" sposób :)
Mazayki: Najlepszy będzie blednowany, jako dodatek do zupki lub do puree ziemniaczanego:)
Prześlij komentarz