Jogurt naturalny?
Naturalny, czyli jaki?
Niejednokrotnie stajemy przed
ogromnym wyborem jogurtów, zastanawiając się, który najlepszy, z jakiej firmy,
z całymi owocami, o smaku pseudo truskawkowym czy bez dodatków.
Ja polecam ten ostatni.
Jogurt
naturalny ze względu na dużą zawartość wapnia, wzmacnia kości, jest łatwo
przyswajalny, korzystnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Zawarte w nim bakterie z rodziny Lactobacillus odnawiają mikroflorę jelit,
przez co zmniejszają wydzielanie gazu i zmniejszają wzdęcia. Pobudzają systemy
obronne organizmu, tworząc naturalną barierę przed szkodliwymi bakteriami.
Zalecane szczególnie podczas terapii antybiotykowej, aby przywracać naturalną
florę bakteryjną w jelitach. Jogurt naturalny mogą spożywać również osoby z nietolerancją
laktozy, ponieważ jest łatwiej strawny aniżeli samo mleko. Ze względu na idealne
źródło białka, polecany w diecie dzieci, każdego dnia!
Warto zastanowić się, kupując
jogurt smakowy. Czytajmy skład na etykiecie. Zazwyczaj te owocowe, zawierają
spore ilości cukru, dlatego lepiej nie podawać ich dziecku, które nie ukończyło
12mc. O Danonkach wspominałam tutaj. Wystrzegajmy się syropu
fruktozowo-glukozowego! Jeśli widnieje w składzie- nie kupujmy. Syrop ten
działa jak narkotyk, uzależnia i prowadzi do otyłości u dzieci i niemowląt. I
pamiętajmy: jogurt O SMAKU truskawkowym to nie to samo co jogurt TRUSKAWKOWY.
Ten pierwszy nie ma NIC wspólnego z owocami, zawiera jedynie sztuczny ekstrakt
smakowy i barwnik.
Kupując jogurt naturalny również
czyhają na nas spore „niebezpieczeństwa”. Jogurt NATURALNY powinien zawierać w
swoim składzie: mleko i bakterie. KONIEC. Zazwyczaj jednak jest w nim sporo
innych niepotrzebnych substancji…
Mam dla was przykład, jak
producenci potrafią wykręcać rzeczywiste składy. Poniżej mamy jogurt naturalny
BIO.
Składu polskiego brak, zatem
myśleć można, że nie zawiera nic więcej prócz wspomnianego pełnego mleka i
bakterii. Zerkając na skład w języku czeskim, widzimy 'susene odstredene mleko', czyli
ODTŁUSZCZONE MLEKO W PROSZKU. Nie jest to żadna trucizna oczywiście, ale BIO powinno być lepsze. Odtłuszczone mleko
w proszku jest produktem mocno przetworzonym o znikomej wartości odżywczej. Ja
się pytam, po co mi taki jogurt BIO?
W tym samym sklepie można znaleźć
jogurt naturalny, bez BIO w nazwie.
http://changelucylife.blogspot.com |
W składzie: pełne mleko i
bakterie. Czy tak wiele trzeba? Cenowo bardzo podobnie, zatem uważajmy na
pozory.. One często mylą!
Z tej samej firmy możemy również
sięgnąć po jogurt waniliowy. W składzie zawiera sporo cukru, racja, ale jest to
lepsza alternatywa dla DANONKÓW oraz syropu g-f.
I jeszcze jedna mała ciekawostka. Jogurt z tej samej firmy, w dwóch wariancjach opakowań (mały i duży), może zawierać zupełnie inny skład. Ten w mniejszym opakowaniu ma lepszy skład (nie zawiera, np. mleka w proszku), dlatego więcej nie znaczy lepiej w tym przypadku.
A wy jakie jogurty podajecie
swoim dzieciom?
10 komentarze:
Tylko i wyłącznie jogurt naturalny, a do tego jak coś swieże owoce.
Mam do Ciebie pytanie, bardzo ważne. Jesteś technologiem żywności więc pewnie dasz rade mi pomóc. Jestem matką, która nie dodaje cukru do potraw dziecka, ale wiesz czasem czasem nie da się bez tego słodkiego smaku, bo na przykład owoce są strasznie kwaśne. I co wtedy? Syrop z agawy, klonowy, miód? Od kiedy można podawać te dwa syropy? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! :)
Największy moj problem i zagwozdka ale po tym artykule już wszystko jasne. Naturalnie wybieram naturalny jogurt plus owoce sezonowe :)
Mama dietetyk: Tak, jestem technologiem:) Czasami ciężko uniknąć cukru w czystej postaci, ale lepiej go unikać do 12mc życia dziecka. Ja polecam wszystko substancje słodzące, prócz sztucznych słodzików i cukru w białej postaci, zatem wszelkiego rodzaju syropy: daktylowe, z Agawy, klonowe (prócz oczywiście fruktozowo-glukozowego!! :)) i cukier trzcinowy. Pozdrawiam!
Aś: I bardzo dobre połączenie!! Naturalnie:)
Mama dietetyk: Miodu nie zaleca się aż do 2 urodzin. Syropy od 8-10mc, ale lepiej po 12mc:)
O to podpytam się, bo nie mogę znaleźć nigdzie informacji. Jest jogurt naturalny Łowicza. W składzie: mleko, bakterie, białka mleka. Co to są te białka mleka, czy muszą być (no pewnie nie) i czy są złe? Bo poza tym to sama rewelacja. 1,20 zł za 330 g (w "osią" ;)).
A co z kefirem? też można podawać dzieciom?ja swojej daję kefir z krasnegostawu i bardzo go lubi :)
Dziękuję Ci bardzo!!!! :)
Witam
właśnie wpadłam na Pani stronkę :)
Proszę mi powiedzieć co moge podawać mojej 8 miesiecznej córce ktora jest na nutramigenie... najprawdopodobniej ma nietolerancje laktozy poniewaz zwyklego mleka(np. Bebilonu) nie moze pic bo wymiotuje ... ostatnio kupilam jej jogurcik z bobovity (zelecenie pediatry) zeby zobaczyc jak reaguje i była w krotkim czasie 1 rozwolniona kupka.
Wiec moje dziecko zyje na mleku deserkach i obiadku , za kaszkami tez nie przepada .
Ca co z tym jogurtem naturalnym? czy moge jej podac i ewentualnie czy sa jakies inne produkty? chcialam dac jej biszkopta ale niestety w skladzie mleko... jedyne co cgrupie to chrupki kukurydziane i z hippa takie wafelki ryzowe.
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Iwona
Witam. Chciałam zapytać, bo mój mały kończy niedługo 10mcy jak powinno wyglądać wprowadzanie np. jogurtu? Młody na dzień dzisiejszy je w ciągu dnia 2x kaszkę na mm, raz butelkę, obiadek - jarzynka z mięsem i deserek - owoce, a i w nocy pije pierś, w dzień musiałam przejść na mm z powodu powrotu do pracy. Wracając do pytania. Jak już wprowadzę jogurt i zobaczę, że wszystko ok, to powinnam nim zastąpić np jeden posiłek mleczny czy jeszcze nie? I kiedy zastąpić kaszkę na śniadanie np. kanapką z warzywem? Pozdrawiam. Paulina
Prześlij komentarz