Jakiś czas temu, naszła mnie ogromna ochota na pizzę..
Pizzę własną, nie gotową, nie mrożoną...
Pizzę zdrową, bez zbędnych zapychaczy i konserwantów..
I wiecie co, udało się!!
Wyszło smacznie, zdrowo i przede wszystkim pysznie!!
Sekret oczywiście tkwi w cieście, który chętnie Wam zdradzę:)
Składniki na ciasto:
12 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżka syropu z Agawy
½ łyżeczki soli (dla dzieci pominąć)
25dkg drożdży ( ¼ kostki)
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy z wodą i mlekiem. Dodajemy syrop z Agawy, sól i resztę
składników. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką. Będzie ono konsystencji dosyć
luźnej (ciężko będzie wyłożyć je na papier do pieczenia). Odstawić na ok 30min
pod przykryciem. Po tym czasie jeszcze raz zamieszać łyżką i przełożyć na
blachę wyłożona papierem do pieczenia (dla ułatwienia dodam, że lepiej wykładać
ciasto wilgotnymi dłońmi, aby się nie przyklejało). Dodać ulubione dodatki i
piec ok 30min w 180oC.
U mnie jako dodatki:
Sos pomidorowy z czosnkiem
Ser żółty Gouda
Mięso mielone przysmażone z ziołami
Cebula
Czerwona fasola
Kukurydza
Zioła
0 komentarze:
Prześlij komentarz