środa, 15 stycznia 2014

Jogurt o smaku gruszkowym



          Szybki pomysł zarówno na pożywne śniadanie jak i podwieczorek. Jest  świetną alternatywą dla kupnych, owocowych deserów mlecznych, zawierających morze cukru, a w szczególności  słynnych DANONKÓW


Danonek” :

Twarożek owocowy wzbogacony w wapń i witaminę D. Skład: twarożek odtłuszczony, śmietanka, wsad owocowy (woda, truskawki 3,1 % - puree, cukier, oligofruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, wapń, aromaty, barwnik: koszenila, witamina D), cukier, białka mleka. Kcal 105 kcal/100g produktu. W „Danonkach” są dwie substancje słodzące: cukier (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty, czerwony barwnik pozyskiwany z owadów, są sztucznie wzbogacone w wapń i witaminę D. W jednym małym kubeczku znajdują się AŻ 2 łyżeczki cukru!! O syropie glukozowo-fruktozowym nie będę się rozpisywać, w każdym razie, to samo zło! Producent zaleca, aby nie spożywały go dzieci poniżej lat 3!- zawiera zbyt dużą ilość wapnia dla mniejszych dzieci.


Jogurt naturalny Bakoma o wysokiej zawartości białka

Skład: Mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis. Jako jeden z nielicznych jogurtów, nie zawierający mleka w proszku oraz innych zagęszczaczy. Kcal 63 kcal/100g produktu. 


Gruszka:

Kcal 58kcal/100g, zawierają witaminy A, C, PP i z grupy B oraz związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, a nawet jod. Ze względu na zawarty w nich potas wskazane są przy dolegliwościach związanych z sercem. Gruszki znane są także ze swoich właściwości przeciwgorączkowych, dlatego warto sięgać po sok lub napar z tych owoców w długie zimowe wieczory.




DOMOWY JOGURT O SMAKU GRUSZKOWYM (10mc+)

Składniki:

- pół opakowania jogurtu naturalnego
- 1 gruszka
- 1 ciasteczko (Hipp /owsiane/domowe biszkopty)





Wykonanie:


Zgniatamy ciastko pałką, lub ścieramy na tarce, następnie myjemy gruszkę, obieramy i również trzemy. Na koniec dodajemy jogurt i gotowe! Zajadamy:)



Smacznego!


14 komentarze:

Magda pisze...

Dobrze, że mieszczę się już w ramach 10 mc+, bo brzmi i wygląda pysznie. :D

Danonkom mówimy nie!

Budująca Mama pisze...

Super, niedługo też spróbujemy... Rozumiem, że 10+ z powodu jogurtu?

Mama Laury pisze...

sama bym zjadła cos takiego teraz :)

Dorota Jarosz pisze...

Ja miksuje banana lub jablko i dodaje do jogurtu naturalnego :) Moj synek ma 10,5 miesiaca i uwielbia taki deserek:)

Magdalena pisze...

Wygląda pysznie, chyba sama wypróbuję w najbliższym czasie ;)

Marta Wu pisze...

Budująca mama- dokładnie tak, z powodu jogurtu:) Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Polecam serdecznie blog Baby First Spoon! Dla mnie, mamy pierwszego dziecka, nie posiadającej wrodzonego "daru" do kuchni, jest pomocą i inspiracją do przygotowywania posiłków dla mojego Maluszka. Z pewnością będę tutaj zaglądać.

Marta Wu pisze...

Dziękuję!!!! :)

Paulina Derlecka pisze...

Świetny przepis, świetny pomysł na bloga :) Oby tylko"danonkowe" mamy zechciały posłuchać ;) Jestem mamą wybitnego niejadka (10m) i mam dość komentarzy typu: bo Ty jej nie wolisz, nie słodzisz, daj jej biszkopcika, bo moje dziecko to w jej wieku to już wszystko jadlo :/ Pozdrawiamy serdecznie, trzymamy kciuki i juz niebawem spróbujemy jogurtu...

Marta Wu pisze...

Paulino! Dziękuję za tyle miłych słów:) Cieszę się, że trafiłaś w moje skromne progi i mam nadzieję, że spotkam więcej świadomych mam takich jak Ty! A co do twojego niejadka- przyjdzie czas, że będzie się upominał o dodatkową porcję jedzenia:) Pozdrawiam.

Dominque Lullaby pisze...

Super pomysł i wydaje się łatwy do wykonania. Witamy serdecznie i przy okazji zapraszamy do nas- dzisiaj konkurs czytelniczy. http://dominquelullaby.blogspot.com

Bonitas pisze...

W dniu dzisiejszym trafiłam na bloga i od razu stałam się jego fanką - blog mądrze napisany, konkretnie, a dania wydają się być dobrze przemyślane, a przede wszystkim wyglądają pysznie:D Gratki:D

Marta Wu pisze...

Miło mi, dziękuję bardzo!! :)

Anonimowy pisze...

A co z dziećmi co mają skaze białkową?

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...