Szybki
pomysł zarówno na pożywne śniadanie jak i podwieczorek. Jest świetną alternatywą dla kupnych, owocowych
deserów mlecznych, zawierających morze cukru, a w szczególności słynnych DANONKÓW.
„Danonek” :
Twarożek owocowy wzbogacony w wapń i
witaminę D. Skład: twarożek odtłuszczony, śmietanka, wsad owocowy (woda, truskawki 3,1 % - puree,
cukier, oligofruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, wapń, aromaty, barwnik:
koszenila, witamina D), cukier, białka mleka. Kcal 105
kcal/100g produktu. W „Danonkach” są dwie substancje słodzące: cukier (sacharoza)
i syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty, czerwony barwnik pozyskiwany z owadów,
są sztucznie wzbogacone w wapń i witaminę D. W jednym małym kubeczku znajdują
się AŻ 2 łyżeczki cukru!! O syropie glukozowo-fruktozowym nie będę się
rozpisywać, w każdym razie, to samo zło! Producent zaleca, aby nie spożywały go
dzieci poniżej lat 3!- zawiera zbyt dużą ilość wapnia dla mniejszych dzieci.
Jogurt
naturalny Bakoma o wysokiej zawartości białka:
Skład:
Mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium
lactis. Jako jeden z nielicznych jogurtów, nie zawierający mleka w proszku oraz
innych zagęszczaczy. Kcal 63 kcal/100g
produktu.
Gruszka:
Kcal
58kcal/100g, zawierają witaminy A, C, PP i z grupy B oraz związki
mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, a nawet jod. Ze względu na zawarty w
nich potas wskazane są przy dolegliwościach związanych z sercem. Gruszki znane
są także ze swoich właściwości przeciwgorączkowych, dlatego warto sięgać po sok
lub napar z tych owoców w długie zimowe wieczory.
DOMOWY JOGURT O SMAKU GRUSZKOWYM (10mc+)
Składniki:
- pół opakowania jogurtu naturalnego
- 1 gruszka
- 1 ciasteczko (Hipp /owsiane/domowe biszkopty)
Wykonanie:
Zgniatamy ciastko pałką, lub ścieramy na tarce,
następnie myjemy gruszkę, obieramy i również trzemy. Na koniec dodajemy jogurt
i gotowe! Zajadamy:)
Smacznego!
14 komentarze:
Dobrze, że mieszczę się już w ramach 10 mc+, bo brzmi i wygląda pysznie. :D
Danonkom mówimy nie!
Super, niedługo też spróbujemy... Rozumiem, że 10+ z powodu jogurtu?
sama bym zjadła cos takiego teraz :)
Ja miksuje banana lub jablko i dodaje do jogurtu naturalnego :) Moj synek ma 10,5 miesiaca i uwielbia taki deserek:)
Wygląda pysznie, chyba sama wypróbuję w najbliższym czasie ;)
Budująca mama- dokładnie tak, z powodu jogurtu:) Pozdrawiam!
Polecam serdecznie blog Baby First Spoon! Dla mnie, mamy pierwszego dziecka, nie posiadającej wrodzonego "daru" do kuchni, jest pomocą i inspiracją do przygotowywania posiłków dla mojego Maluszka. Z pewnością będę tutaj zaglądać.
Dziękuję!!!! :)
Świetny przepis, świetny pomysł na bloga :) Oby tylko"danonkowe" mamy zechciały posłuchać ;) Jestem mamą wybitnego niejadka (10m) i mam dość komentarzy typu: bo Ty jej nie wolisz, nie słodzisz, daj jej biszkopcika, bo moje dziecko to w jej wieku to już wszystko jadlo :/ Pozdrawiamy serdecznie, trzymamy kciuki i juz niebawem spróbujemy jogurtu...
Paulino! Dziękuję za tyle miłych słów:) Cieszę się, że trafiłaś w moje skromne progi i mam nadzieję, że spotkam więcej świadomych mam takich jak Ty! A co do twojego niejadka- przyjdzie czas, że będzie się upominał o dodatkową porcję jedzenia:) Pozdrawiam.
Super pomysł i wydaje się łatwy do wykonania. Witamy serdecznie i przy okazji zapraszamy do nas- dzisiaj konkurs czytelniczy. http://dominquelullaby.blogspot.com
W dniu dzisiejszym trafiłam na bloga i od razu stałam się jego fanką - blog mądrze napisany, konkretnie, a dania wydają się być dobrze przemyślane, a przede wszystkim wyglądają pysznie:D Gratki:D
Miło mi, dziękuję bardzo!! :)
A co z dziećmi co mają skaze białkową?
Prześlij komentarz