poniedziałek, 13 stycznia 2014

Wprowadzanie GLUTENU



           
http://ieatgrass.com/2011/12/gluten-that-bh-you-cant-trust/

         Gluten
 

            Białko roślinne zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Występuje w wielu produktach, min. kaszach, pieczywie, makaronach, ciastach, gotowych produktach (nawet tam gdzie się go nie spodziewam!- czytajcie etykiety). Należy do grupy alergenów pokarmowych i u niektórych osób może wywoływać nietolerancje pokarmowe lub alergię. Z tego względu powinien być on wprowadzany do diety niemowląt w ściśle określony sposób, zgodnie z aktualnymi wytycznymi dotyczącymi żywienia.



                Z technologicznego punktu widzenia gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Twierdzi się, że gluten nie występuje w samym ziarnie, a tworzy dopiero po dodaniu wody i wyrabianiu ciasta. Utworzona siatka glutenowa powoduje zatrzymanie  dwutlenku węgla powstającego w cieście podczas fermentacji ciasta. Powoduje to wzrost objętości ciasta, co wpływa na porowatość pieczywa i jego pulchność. Wydzielony gluten  z mąki, w procesie wymycia, formą przypomina gumę do żucia.


          Po co ekspozycja na gluten?


                Ekspozycja na gluten, czyli stopniowe wprowadzanie go w małych ilościach do diety naszego dziecka, ma na celu obniżenie ryzyka wystąpienia choroby trzewnej. Przedwczesne lub zbyt późne wprowadzenie  glutenu może zwiększać ryzyko wystąpienia celiakii. Stąd wprowadzanie glutenu do diety niemowląt zostało bardzo ściśle określone w zaleceniach żywienia dzieci w pierwszym roku życia opracowanych przez zespół Ekspertów Krajowego Konsultanta ds. Pediatrii.  


        Kiedy wprowadzać, ile, jak


                Kiedyś:  Lekarze i naukowcy zadecydowali w latach 70., aby produkty zawierające gluten podawać niemowlętom dopiero w 10. miesiącu, a jeśli malec ma skłonność do uczuleń - nawet po pierwszych urodzinach. Uznano, bowiem, że im młodsze dziecko, tym wrażliwość na gluten jest większa i skutkiem podania go zbyt wcześnie jest większe ryzyko alergii i ujawnienia choroby zwanej celiakią. 



                Dziś: Po latach okazało się, że celiakia zaczęła się pojawiać, ale w innej formie, w tzw. postaci ubogoobjawowej (anemia z niedoboru żelaza, zespół przewlekłego zmęczenia, ubytki w szkliwie etc.) Dlatego najnowsze zalecania mówią, aby wprowadzać gluten wcześniej,  w ilościach, pozwalających przyzwyczaić jeszcze nie do końca rozwinięty układ pokarmowy dziecka.



                Dzieci karmione piersią powinny otrzymać pierwszy gluten nie wcześniej niż w 5 miesiącu i nie później niż w 6. Natomiast dzieci karmione gotową mieszanką między 6 a 7 miesiącem. Skąd ta różnica? Dzieci „na piersi” są bardziej odporne na nowe składniki pożywienia, naturalne bakterie wyścielają układ pokarmowy i jelita, tworząc barierę dla ewentualnych alergenów. 



                Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy lub mleka. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie. Dzieciom karmionym piersią gluten podajemy w mleku mamy. 


Ekspozycja na gluten powinna trwać 2miesiące. Po tym czasie, możemy podać dziecku chleb, kaszkę wielozbożową, makaron itp


          Warto zaznaczyć, że badania nad wprowadzaniem glutenu  wciąż trwają, a wyniki już zakończonych nie są jednoznaczne.


       Alergia na gluten a celiakia



http://www.shemag.pl/zdrowie-kuchnia/gluten/
Nietolerancja glutenu tzw celiakia

Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.  


Objawy:  brak apetytu, niska masa ciała, powolny wzrost, przewlekłe biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, zaburzenia rozwoju. Czasami również występuje niedokrwistość lub nadpobudliwość.  Może też przebiegać bez objawów albo ujawnia się w późnym dzieciństwie, czy w młodości.

      Alergia na gluten

Objawia się u maluszków w sposób mniej nasilony i nieco inaczej. Uczulone dziecko może mieć kolki, wzdęcia, biegunkę, czasem dołączają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Celiakia i uczulenie na gluten to inne choroby, choć dolegliwości są podobne. W obu przypadkach leczenie sprowadza się do eliminacji glutenu. Jednak z alergii na gluten dzieci zazwyczaj z wiekiem wyrastają. Celiakia to choroba na całe życie, wymagająca stosowania diety.

A wy już wprowadziłyście gluten?

19 komentarze:

Unknown pisze...

potwornie mi miesza w głowie ten cały gluten... czytałam różne, bardzo skrajne niekiedy opracowania, naukowcy nie są wcale zgodni co do tego "jak" i "kiedy". Zapewne postąpię jak zalecają, ale odczucia mam ciągle mieszane.

Niemniej dzięki za poruszenie tego tematu, ważny jest szalenie!

Uni pisze...

A ja nigdzie nie mogę dostać odpowiedzi w jakim czasie podawać gluten dziecku, które jest karmione 'pół na pół'. I gdy piszę pół na pół nie żartuję i nie przesadzam. Maluch dostaje dokładnie tyle samo mleka modyfikowanego co mleka matki w ciągu doby już od 3 miesięcy (wcześniej przeważało mleko matki). Ma w tej chwili 5 i pół miesiąca.. a ja nadal zielona jak groszek w puszce ;)

Unknown pisze...

Harbaciana córa- tak jak nadmieniłam w poście, nadal trwają badania i nie jest to jeszcze jednoznacznie określone kiedy wprowadzać najlepiej. Niemniej jednak lepiej wprowadzić wcześniej:) Pozdrawiam!

Unknown pisze...

Uni- Jeśli karmisz "pół na pół" odpowiednim momentem dla Ciebie będzie 6 miesiąc:) także możesz już wprowadzać! Pozdrawiam.

Patrycja pisze...

A co z glutenem w słoiczkach dla niemowląt po 4tym mcu życia? Spotkałam taki z HIPP owoce i zboża- słoik z biszkoptem! Cuuuudowne dostosowanie składu do wieku -.-

Unknown pisze...

Czy uczulenie na gluten moze wystepowac w formie alergii skornej? Moj synek dostaje plamek na skorze i chce sie upewnic czy to po glutenie.

Unknown pisze...

Patrycja- Słoiczki żądzą się niestety swoimi prawami.. Moment wprowadzania glutenu nie jest nigdzie regulowany i nikt nie musi się trzymać sztywnych ram. To my, mamy, musimy czytać etykiety i selekcjonować owe produkty w diecie dziecka.. Pozdrawiam!

Unknown pisze...

Dorota Jarosz- Gluten jest jednym z nielicznych składników, przy którym alergia nie objawia się w postaci wysypki, dlatego musisz szukać innego winowajcy. Pamiętaj również o tym, że nie musi uczulać sam produkt, a konserwant w nim zawarty..Pozdrawiam!

Unknown pisze...

Same przydatne rzeczy u Ciebie :)
U mnie same nowości :)
ZAPRASZAM!!!
http://stormofhormones.blogspot.com/

Unknown pisze...

Dziekuje za odpowiedz. Co jest najlepszym pokarmem zawierajacym gluten lecz nie zawierajacym konserwantow i wielu roznych skladnikow? Chcialabym od nowa wprowadzic gluten (zaczynalismy jak mial 7 miesiecy ale maly dostawal czerwonych plam na calym ciele wiec zaprzestalam) . Pozdrawiam

Unknown pisze...

Dorota Jarosz- polecam najzwyklejszą kaszę mannę (grysik) ugotowany na wodzie i dodaną do mm lub mleka z piersi, lub do zupki. Oczywiście na początek jedna łyżeczka kaszki. Powodzenia!

Malvinka pisze...

Podobno tak naprawdę chodzi o to żeby wprowadzać gluten jak najpóźniej ale pod osłoną mleka mamy. Stąd ten 5 miesiąc. Żeby dzieci kp tylko " przepisowe" 6 miesięcy dostały go tak późno jak to możliwe ale z mlekiem mamy. Jeśli Dziecko karmione jest dłużej to i Glen wprowadzony może być później. Słyszałas może takie opinie,

Unknown pisze...

Tak, słyszałam. Wprowadzanie glutenu w diecie dziecka karmionego piersią nie jest tak rygorystycznie traktowane i nie ma tak wielkiego znaczenia, jak w przypadku dzieci na mm.

Malvinka pisze...

Dopiero zauważyłam liczbę błędów. Tak to jest jak pisze się z komórki, jedną ręką, z małym ssakiem przy piersi. Przepraszam.

Unknown pisze...

Dziękuję za komentarz Malvinki, to mnie uspokaja - bo mój maluszek po próbie podania malutkiej ilości kaszki manny w 6 miesiącu miał gazy i postanowiłam poczekać. A że mam zamiar długo karmić piersią, to teraz się nie martwię o późniejsze jego wprowadzenie :) Pozdrawiam wszystkie mamy :)

Anonimowy pisze...

Artykuł wciągający, pouczający, schludny. Warto czytac
coś tak sprytynie napisanego. Polecam

Sprawdź moją witryne internetową :: E-smycze.pl

Anonimowy pisze...

Bardzo prosze o odpowiedz bo juz sie pogubilam. Daje dziecku sloiczki na obiadek. W jaki sposob mam mu podac gluten. Gotuje kaszke manna ale nie wiem juz jak. Czy mam wziac pol lyzeczki sypkiej kaszki i ugotowac w 100ml wody a potem dodac calosc do sloiczka ? Czy ktos moze mi odpowiedziec bo po nocach spac nie moge.
Ile kaszy mannej mam ugotowac, w jakiej ilosci wody i ile pozniej tego podac do sloiczka?

Unknown pisze...

Przede wszystkim aptekarska dokładność nie jest tutaj potrzebna;) Proponowałabym ugotować większość ilość kaszy manny, następnie przełożyć do małych foremek na lód i zamrozić. Po zamrożeniu przełożyć do szczelnego woreczka. Do każdego słoiczka dodawać jedną kosteczkę kaszy manny, podgrzanej wraz z słoiczkiem. Pozdrawiam i proszę spać spokojnie:)

Anonimowy pisze...

Bardzo dziekuje za odpowiedz :) Ale sie usmialam hihihi. Chyba rzeczywiscie przesadzam. Pozdrawiam serdecznie

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...