wtorek, 11 marca 2014

Krem warzywno-mięsny z grzankami 10mc+






Składniki:

10dkg piersi z indyka/cielęciny/królika
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
5cm pora
2 różyczki brokuła/kalafiora
2 łyżki zielonego groszku
2 ziemniaki
1 łyżka ziaren amarantusa
spora garść natki pietruszki/koperku
zioła: bazylia/ oregano/ majeranek/ mieszanka ziołowa
2 kuleczki ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 łyżki oleju rzepakowego
grzanki z chleba pszennego/pełnoziarnistego/razowego (nie opiekane)

Wykonanie:

Gotujemy pierś z indyka w sporej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po 10min od zagotowania dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Po kolejnych 10-15min dodajemy resztę warzyw i ziarna amarantusa. Gotujemy wszystko do miękkości, pod koniec dodając natkę pietruszki, olej rzepakowy i ewentualnie zioła. Całość miksujemy, po uprzednim wyciągnięciu ziela angielskiego i liścia laurowego. Podajemy z grzankami z chleba pszennego i/lub pełnoziarnistego. 

Z powyższych składników przyrządzimy mniej więcej 3 porcje.

Bez grzanek, taki krem możemy podać już 8mc+ dziecku.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco, polub łyżeczkę na Facebooku!




1 komentarze:

Mama-dietetyk pisze...

Bardzo smacznie to wygląda. Za kilka miesięcy na pewno wypróbujemy :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...