poniedziałek, 24 marca 2014

Mięso w diecie dziecka



wiadomości.wp.pl
Mięso jest źródłem witamin B1, B12, PP, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych, jak ŻELAZO i cynk. Witaminy te pełnią w organizmie szereg różnych funkcji: uczestniczą w przemianach składników pokarmowych w energię, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego, pokarmowego, mięśniowego, są niezbędne do syntezy różnych hormonów oraz zachowania zdrowej skóry. 


Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem, warunkującym prawidłowy rozwój dziecka. Pierwiastek ten jest niezbędnym elementem hemoglobiny i mioglobiny- barwników koniecznych do transportu tlenu wraz z krwią i magazynowania tlenu w mięśniach. Uczestniczy również w przemianie glukozy w energię oraz wchodzi w skład różnych enzymów. Utrzymujący się u dzieci niedobór żelaza może prowadzić do ANEMII objawiającej się częstymi bólami głowy, osłabieniem, utratą apetytu, problemami z koncentracją i upośledzeniem zdolności poznawczych oraz gorszym rozwojem psychomotorycznym. Żelazo występujące w mięsie ma wysoką wartość biologiczną, co oznacza, że jest lepiej przyswajalne przez organizm niż żelazo zawarte w produktach roślinnych.

Cynk jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i rozwoju płciowego. To składnik wielu enzymów, wspomaga odporność, ma właściwości przeciwutleniające, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie zmysłu smaku i zapachu. Jego niedobory u dzieci prowadzą do opóźnienia wzrostu i zaburzeń rozwoju płciowego, zmian skórnych, obniżenia odporności na infekcje i stres, biegunek oraz utraty apetytu.

Mięso w swoim składzie zawiera również TŁUSZCZ (dostarcza niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych) oraz CHOLESTEROL, ich nadmiar może przyczynić się do rozwoju niektórych przewlekłych chorób, dlatego powinno się go spożywać z umiarem.

Kiedy rozpocząć?

Najlepszym momentem wprowadzania mięsa do jadłospisu dziecka jest 8 miesiąc, bez względu na rodzaj karmienia.

Pośpiech nie jest wskazany. Pozwólmy dziecku zasmakować warzyw i owoców, a później rozsmakujmy jego podniebienie o produkty pochodzenia zwierzęcego.
Zalecenia mówią, że dziecko karmione mieszanką, może zacząć rozszerzać dietę o 2 miesiące wcześniej aniżeli dziecko na piersi. Jednak powoli odchodzi się od tych założeń i ujednolica schematy żywienia dla wszystkich dzieci, bez wyjątku, dlaczego?

wiadomosci.wp.pl
Skład mlek modyfikowanych jest wciąż udoskonalany i pokrywa całkowite zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne dziecka. NIGDY nie będzie on w stanie zastąpić mleka mamy. Jednak inną ważną kwestią jest tutaj fizjologia jelit. Cały układ pokarmowy rozwija się AŻ do 2 roku życia dziecka. Jelita do 6mc tworzą barierę ochronną przed wnikaniem ewentualnych alergenów z pożywienia. Jelita noworodka są jałowe, dlatego tak istotne jest karmienie piersią w początkowych dniach życia, aby zostały one niejako zaszczepione dobrymi bakteriami. Wprowadzając jakikolwiek pokarm wcześniej aniżeli po ukończeniu 6mc życia, narażamy dziecko na wystąpienie alergii i kłopotów trawiennych. 

Mięso jest produktem ciężkostrawnym. Warto wiedzieć, że trawienie mięsa u osoby dorosłej trwa od 3 do 7h. Dlatego najpierw trzeba przygotować organizm dziecka produktami lżejszymi- warzywa, owoce. Wprowadzanie mięsa trzy miesięcznemu dziecku jest poważnym błędem, które skutkować może poważnymi konsekwencjami, jeśli nie od razu, to z pewnością w przyszłości.

Jak podawać?

Bardzo ważna jest obróbka cieplna mięsa. Do 10mc życia zaleca się podawanie mięsa bez wywaru. U dzieci z alergią stosownym jest przedłużenie tych praktyk do 12mc. Wytrącające się białko jest częstym alergenem dla niewykształconego układu pokarmowego dziecka. 

Ugotowane w osobnej wodzie mięso, blendujemy na gładką masę i dodajemy do przygotowanej porcji zupki jarzynowej. Początkowo jego ilość powinna wynosić nie więcej aniżeli 10g. Po skończonym 10mc zwiększamy do 20g. Roczne dziecko nie powinno spożywać więcej aniżeli 50g mięsa. 

Najlepszym mięsem na początek jest: królik, gołąb, indyk, kurczak(najlepiej z własnej hodowli- te kupne są naszpikowane antybiotykami i hormonami wzrostu) oraz dziczyzna (ze sprawdzonego źródła, przebadane). Następnie należy wprowadzać cielęcinę, wołowinę, schab i szynkę.

Zupkę z dodatkiem mięsa podajemy 2-3razy w tygodniu. W dni bezmięsne dodajemy do posiłku ½ żółtka jaja (po 10mc całe) lub rybę (2-3razy w tygodniu)

Czym zastąpić?

A może w ogóle nie podawać mięsa? Spock poleca wychowywanie dziecka w kulcie wegetarianizmu, nie czyniąc uszczerbku na jego zdrowiu. Jednak w takiej sytuacji musimy wziąć na siebie racjonalne i zbilansowane układanie jadłospisu dziecka, skrupulatnie zastępując wszelkie składniki obecne w mięsie- warzywami i  nasionami roślin strączkowych. 

Mięso możemy z powodzeniem zastąpić:

- rybą (doskonałe źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych)
- jajami (zawiera bardzo wartościowe białko)
- nasionami roślin strączkowych (szczególnie soja)

UWAGI:

  • Mięso białe (drób i ryby) stosuj jako zamiennik dla tłustych gatunków mięsa czerwonego
  • Drób obieraj ze skóry, która zawiera sporo tłuszczu. Kurczak ze skórą zawiera 9,3g tłuszczy/ 100g, a pierś z kurczaka bez skóry- 1,3g 
  • Wybieraj chude wędliny i mięsa (indyk, kurczak, wołowe) 
  •  Ze wszystkich gatunków mięs i wędlin wykrawaj tłuste kawałki
  • Unikaj spożywania podrobów (wątróbka, nerki, serce) ze względu na wysoką zawartość cholesterolu 
  •  Wybieraj ryby morskie (makrela, dorsz, śledź) 
  • Potrawy z nasion strączkowych włączaj do jadłospisu jak dania główne, będące alternatywa dań mięsnych
 
www.przeslijprzepis.pl
Źródło:
Benjamin Spock „Dziecko- pielęgnacja i wychowanie”
Instytut Żywności i Żywienia „Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym”
POL HEALTH „Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży”

7 komentarze:

Mama-dietetyk pisze...

No nie mów, że rosołku Dzidziuś nie może wcześniej :P przecież to tylko woda :D A tak na poważnie. Bardzo dobry post. Ważne, że są podane ilości bo tego często w literaturze brakuje. W sumie teraz ciągle szukam różnych książek, artykułów i stwierdzam, że dobrej literatury jest za mało. Pozdrawiam! :)

Unknown pisze...

Dziękuję za uznanie:) W internecie jest wiele spornych kwestii, dlatego chcę, aby każda mama znała prawdę;) Literatura fachowa jest z reguły niedostępna w internecie. Wiele artykułów, jak nie spora większość, jest niestety sponsorowana przez wielkie koncerny żywnościowe, fałszując przy tym faktyczne zalecenia.. I niestety praktyki te będą wciąż naginane, aby sprzedać więcej i szybciej...

Anonimowy pisze...

Eh... Mi lekarz mówił, żeby wprowadzić mięso prawie że zaraz po rozszerzeniu diety czyli jeszcze przed ukończeniem 6 miesiąca... wtedy nie wiedziałam tych rzeczy, które wiem teraz... mam nadzieję, że nie zaszkodziłam mojej Malutkiej za bardzo...
Bardzo fajny artykuł :)

Budująca Mama pisze...

Ja si cieszę, że prowadzisz tego bloga. Pisz Kochana jak najwięcej o tych wszystkich niuansach. Ja się z mięsem pospieszyłam, ale nieznacznie. Dlaczego mięso blednować na gładko?? Zośce dawałam w kawałeczkach pokrojone w kosteczkę nawet do rozdrobnionych warzyw. Mogło jej to zaszkodzić?

Unknown pisze...

No coś Ty, zaszkodzić nie:) Napisałam zblendować, ponieważ mięso ma to do siebie, że jest żylaste- stąd dziecko może mieć problem z jego żuciem na początku. Ale jeśli Zosia bez problemu poradziła sobie z większymi kawałkami, brawo dla niej!:) W metodzie BLW w ogóle podaje się całe mięso do rączki i tak też można:) DZIĘKUJĘ BARDZO ZA UZNANIE:) Ja się cieszę z Twojego bloga, bo dzięki niemu zdecydowaliśmy się w 100% na budowę drewnianego domu:D Pozdrawiam!

Budująca Mama pisze...

Bardzo się cieszę, a z mięskiem było tak, że nie miałam blendera, więc np królika kroiłam w poprzek włókien na małe kawałeczki i się udało ;D

Unknown pisze...

No właśnie większość opinii jest takich że powinno się wprowadzać mięso zaraz po skończeniu 6 miesiąca ponieważ do tego czasu jest w organizmie maluszka zapewniona ilość żelaza. To w takim razie ja już się pogubilam jeżeli nie dodawać mięsa to w jaki sposób dostarczyć niemowlęciu to żelazo jeżeli to jest dopiero początek rozszerzania diety ?

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...